Магазин - Чтиво

Інструкція з правильного наповнення рюкзака

http://www.anhalterfreunde.de/bilder/rucksacka.png

В попередніх статтях ми розглянули як вибрати рюкзак , та як правильно підлаштувати рюкзак під свою статуру . Але для легшого та безпечнішого переходів з рюкзаком необхідно скласти в нього речі правильно. Нижче ми пояснемо як укладати рюкзак в залежності від рельєфу місцевості.

Перше й найважливі при укладці рюкзака – викласти всі зайві речі з нього. Нормальною вважається вага рюкзака, яка складає 1/5-1/4 вашої ваги. Так наприклад, якщо ви важите 100 кг, рюкзак вагою в 20-25 кг не має бути для вас заважким. Але звичайно все залежить від вашої фізичної підготовки. Для німецьких військових, наприклад, нормальною прийнята вага рюкзак, що складає 33% від ваги їхнього тіла.

Без имени-2.jpg Власне про пакування рюкзака.

Центр ваги має розташовуватись якомога ближче до вашої спини та буде найкращє, якщо він не буде вищим за рівень ваших плечей. В такому випадку центр ваги рюкзака розташовується над центром ваги вашого тіла і не буде тягнути назад. Якщо об’єм вашого рюкзака більший за 30 літрів треба пакувати так:

· Спальник та інше легке спорядження покладіть в нижнє відділення рюкзака. Щось, що важить трохи більше (наприклад одяг та легку їжу) розмістіть в центральному відділені, але ближче до зовнішньої сторони. Важке спорядження (намет, залізо, крупи і т.д.) потрібно укласти якомога ближче до спини, але нижче рівня плечей.

· Маленькі речі, якими ви часто користуєтесь покладіть у верхнє відділення, звідти їх легко можна буде дістати. Для того, що б запобігти розгойдуванню рюкзака – не навішуйте ззовні багато речей, до того ж, вони можуть промокнути чи порватись.

· Дотримуйтесь рівномірного розподілу ваги, зокрема в бічних кишенях. Використовуйте мішечки для упорядкування ваших речей. До речі непромокаємі мішечкі можуть бути альтернативою чохлу від дощу для рюкзака.

http://www.deuter.com/img/ckeditor/RSpacken_1a_wrong_mitLogo.jpg

Неправильно!

Ви вдягнули рюкзак, а він сильно вас відхиляє, тягне назад? – Це значить, що центр ваги рюкзака знаходиться далеко від центру ваги вашого тіла. Коли ви переносите важкі речі таким чином – похід перетворюється на тортури. Ваше тіло працює над тим, що б перехилити рюкзак,та й плечі важко навантажені. На складному рельєфі неправильно заповнений рюкзак може спричинити втрату рівноваги і падіння.

На рівнині.

http://www.deuter.com/img/ckeditor/RSpacken_1c_hiking_mitLogo.jpg http://www.deuter.com/img/ckeditor/RSpacken_1b_hiking_mitLogo.jpg В умовах зручної стежки, чи на рівнині центр ваги рюкзака краще розмістити якомога вище, але під рівнем ваших плечей.

Складний рельєф.

http://www.deuter.com/img/ckeditor/RSpacken_1e_steep_mitLogo.jpg http://www.deuter.com/img/ckeditor/RSpacken_1d_steep_mitLogo.jpg

Якщо ваш маршрут передбачає долання перешкод чи пролягатиме через скелі і велике каміння – краще розмістити центр ваги трохи нижче, але все одно якомога ближче до спини. Такий варіант розміщення ваги дозволить йти трохи нахилившись вперед та забезпечить кращу рівновагу порівнянно з варіантом високого розміщення центру ваги в рюкзаку.